.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

project logo

Το Σεπτέμβριο του 2024 ξεκίνησε το έργο Mobilair, ένα διετές έργο που χρηματοδοτείται από το ICLEI – Local Governments for Sustainability με την υποστήριξη της Google.org.

Tο έργο Mobilair εστιάζει στην κλιματική δικαιοσύνη στην πόλη της Θεσσαλονίκης και εξετάζει τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα μέσω μέτρων που αποσκοπούν στην προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Συντονιστής του έργου είναι το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ) και υλοποιεί το έργο σε συνεργασία με δύο ερευνητικές ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (LAP/ AUTH και EIRG/ AUTH), καθώς και με την ενεργό υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μία από τις έξι ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης “100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030”. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος κατέθεσε το 2023 το Κλιματικό του Σύμφωνο, συνοδευόμενο από ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Action Plan) και Σχέδιο Επενδύσεων (Investment Plan), με τον τεχνικό συντονισμό του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ. Τον Μάιο του 2024, η προσπάθεια αυτή αναγνωρίστηκε επίσημα με την απονομή του "EU Mission Label" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πλέον, η πόλη υλοποιεί το Action Plan σε έξι τομείς Μεταφορές & Logistics, Κτίρια & Θέρμανση, Ηλεκτρισμός, Έξυπνη πόλη & Διακυβέρνηση, Χρήσεις Γης & Περιβάλλον και Στερεά Απόβλητα, με τελικό στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% μέχρι το 2030.

Μεταξύ άλλων, το Mobilair είναι ένα εργαλείο για την υποστήριξη συγκεκριμένων δράσεων του Action Plan, όπως οι Δράσεις Κλιματικής Ουδετερότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με την Καμπάνια και ενημέρωση του μετακινούμενου σχετικά με τις βιώσιμες επιλογές μετακίνησης μέσω ψηφιακών εφαρμογών, και την εφαρμογή για την επιρροή της συμπεριφοράς μετακινούμενων προς όφελος της κλιματικής ουδετερότητας.

Ο κεντρικός  στόχος του έργου είναι να εντοπιστούν οι πιο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές της πόλης, μέσω της συσχέτισης δεδομένων ποιότητας αέρα και κυκλοφορίας και στη συνέχεια να σχεδιαστούν στοχευμένες δράσεις και προτάσεις προκειμένου να επηρεαστεί η συμπεριφορά των μετακινούμενων προς τους βιώσιμους τρόπους μετακίνησης.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού θα διατεθεί για την ενίσχυση του εξοπλισμού μέτρησης της ποιότητας του αέρα στον Δήμο, καθώς και για την ανάπτυξη της ψηφιακής υπηρεσίας που θα προκύψει.

Το κύριο αποτέλεσμα του έργου είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, θα κατανοεί τη συμπεριφορά των χρηστών. Η εφαρμογή θα έχει διττό σκοπό: Αρχικά την ευαισθητοποίηση, ώστε να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για τις επιπτώσεις των μετακινήσεών τους, λειτουργώντας ως μια ψηφιακή εκστρατεία και στη συνέχεια για την αλλαγή συμπεριφοράς, ώστε να προτείνει και να προωθεί εξατομικευμένες, πιο οικολογικές λύσεις μετακίνησης, αξιολογώντας την αποδοχή και την ελκυστικότητά τους μέσα από μια πιλοτική ομάδα χρηστών.

iclei logo

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου
gea@certh.gr
+30 2310 498457

Βασίλης Μιζάρας
vmiz@certh.gr
+30 2310 498442

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.