.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Στις 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο του έργου SUSTOURISMO, με τη παρουσία περισσοτέρων των 80 συμμετεχόντων. To σεμινάριο, σε οργάνωση του CEI-ES, υπεύθυνου επικοινωνίας του SUSTOURISMO, αποτελεί το δεύτερο από τα τέσσερα διαδικτυακά σεμινάρια του έργου που στοχεύουν στην ενίσχυση των ικανοτήτων των φορέων σχετικών με επιβατικές μεταφορές και τουρισμό ως προς τη λήψη αποφάσεων στο δίπτυχο ‘βιώσιμος τουρισμός - βιώσιμη κινητικότητα, μια αλληλένδετη ανάπτυξη’.

Το CEI-ES, σε συνεργασία με τους MATE & Corintea (http://www.corintea.it/), εισήγαγαν το κοινό στο θέμα του σεμιναρίου τονίζοντας την αναγκαιότητα και τα οφέλη από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης του τουρισμού και της βιώσιμης κινητικότητας στις τουριστικές περιοχές (δείκτες και αντίκτυπος).

Το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο EURAC Research παρουσίασε επιτυχημένα παραδείγματα μοντέλων συνεργασίας για τον βιώσιμο τουρισμό και αναφέρθηκε εκτενώς στο Διεθνές Παρατηρητήριο για τον Αειφόρο Τουρισμό του UNWTO (INSTO) το οποίο αποτελεί ένα δίκτυο παρατηρητηρίων τουρισμού που παρακολουθεί τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του τουρισμού σε επίπεδο προορισμού. Στο πλαίσιο του INSTO παρουσιάστηκε και το Παρατηρητήριο Αειφόρου Τουρισμού του Νότιου Τιρόλο (STOST) που δημιουργήθηκε το 2018 με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση της τουριστικής ανάπτυξης και λειτουργεί έως και σήμερα αποτελεσματικά στηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της περιοχής ως τουριστικό προορισμό.

Εν συνεχεία, ο επικεφαλής εταίρος του έργου SUSTOURISMO, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ / ΙΜΕΤ), παρουσίασε την εμπειρία του στο ‘χτίσιμο’ μιας αποτελεσματικής και εύρυθμης συνεργασίας μεταξύ φορέων τουρισμού και μεταφορών. Το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ παρουσίασε τα βήματα, το περιεχόμενο και τα αμοιβαία οφέλη από τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης (Ιούλιος 2020) για την προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης στους τουρίστες της πόλης.

Η Αναπτυξιακή της Λιουμπλιάνα (RRA-LUR), εταίρος του έργου, παρουσίασε τον ρόλο της στην προετοιμασία κανονισμών και σχεδίων στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας και στην ανάπτυξη της ολοκληρωμένης στρατηγικής μεταφορών της αστικής περιοχής της Λιουμπλιάνα. Η παρουσίαση εστίασε στην επιτυχή συνεργασία μεταξύ θεσμικών και επιστημονικών φορέων της Σλοβενίας για τη βιώσιμη κινητικότητα, ένα παράδειγμα το οποίο μπορεί να εμπνεύσει και τον τομέα του τουρισμού.

Η συζήτηση που ακολούθησε υπό το συντονισμό του CEI-ES επικεντρώθηκε στη σημασία της συνεργασίας των επιστημονικών φορέων με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Το τρίτο σε σειρά σεμινάριο του έργου, με τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής των τουριστικών πακέτων και της εφαρμογής SUSTOURISMO app, θα υλοποιηθεί το φθινόπωρο του 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η ανακοίνωση συντάχθηκε με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης είναι αποκλειστική ευθύνη του συντονιστή εταίρου του έργου SUSTOURISMO (EKETA/IMET) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή / και των αρχών του Προγράμματος ADRION.

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.