.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: ΝΗΣΟΣ
Τίτλος έργου: Εμβληματική Δράση Πράσινων Νησιών στα πλαίσια της κυκλικής Οικονομίας (ΝΗΣΟΣ)
Διάρκεια: 28 μήνες (15/05/2023– 14/09/2025)

Περιγραφή: Το έργο ΝΗΣΟΣ θα αναπτύξει την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τη μεθοδολογία και τις πολιτικές για να γίνουν τα ελληνικά νησιά «Πράσινα», μέσω βιώσιμης ανάπτυξης, εφαρμογής ΑΠΕ, ενεργειακής αυτονομίας και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Κρίσιμη είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένων δράσεων, οι οποίες θα αναδεικνύουν όλες τις παράλληλα αναπτυσσόμενες τεχνολογικές λύσεις, με τρόπο κατανοητό και πλήρως αποδεκτό από τους κατοίκους των νησιών της Χάλκης, των Αντικυθήρων και του Καστελόριζου, όπως και τους κατοίκους άλλων νησιών που φιλοδοξούν να ακολουθήσουν τα βήματα που έχουν γίνει στα νησιά-πρότυπα της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, σημαντικό θεωρείται το να αναπτυχθούν δράσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αξιοποιήσουν τα πράσινα και βιώσιμα χαρακτηριστικά τους, για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας που δύναται να αναπτυχθεί γύρω από αυτά. Τέλος, η λειτουργία πολλών και διακριτών μεταξύ τους τεχνολογιών αναδεικνύει την ανάγκη για ανάπτυξη ολιστικών συστημάτων αυτόματης λήψης μετρήσεων και δεδομένων, παρακολούθησης της απόδοσης, καθώς και των αναγκών συντήρησης των τεχνολογιών που θα εφαρμοστούν στο ΝΗΣΟΣ.

Στόχοι: Στόχο του έργου ΝΗΣΟΣ αποτελεί η μεγιστοποίηση του κοινωνικού, περιβαλλοντικού και οικονομικού οφέλους που προκύπτει από την ανάπτυξη υποδομών πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης στα ελληνικά νησιά. Οι δράσεις πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί σε ορισμένα ελληνικά νησιά, περιλαμβάνουν σειρά πολλών, διαφορετικών προσεγγίσεων και τεχνολογιών που αφορούν την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή αυτονομία, καθώς και έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, λυμάτων και απορριμμάτων. Τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι κοινωνίες των ελληνικών νησιών από την πορεία τους σε ένα πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης αναμένεται να οδηγήσουν σε μια πιο ολιστική προσέγγιση πράσινης ανάπτυξης.

Ρόλος ΙΜΕΤ: ΤΟ ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ είναι ο Συντονιστής του έργου ΝΗΣΟΣ, καθώς και ο συντονιστής των Ενοτήτων Εργασίας 4, 5 και 7. Η ΕΕ4 στοχεύει στην Βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, παρακολούθηση ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης και υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος. Η ΕΕ5 στοχεύει στη Βιώσιμη κινητικότητα στα πράσινα νησιά, ενώ η ΕΕ7 στοχεύει στην Ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας λογισμικού για τη συγκέντρωση και την ανάλυση μεγάλων δεδομένων ενέργειας, κινητικότητας, υδάτων, περιβαλλοντικών στοιχείων και άλλων σχετιζόμενων στοιχείων για πράσινα νησιά.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 453 & +30 211 1069 599
Δρ. Αθανάσιος Ταμβάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 211 1069 564

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.