.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

impacts project logo

Ακρωνύμιο:IMPACTS
Τίτλος έργου: Κινητικότητα χωρίς Αποκλεισμούς: Δημόσιοι και Συνεργατικοί Χώροι Αξιοπιστίας
Διάρκεια: 12 μήνες (01/01/2023 - 31/12/2023)

Περιγραφή: Οι δημόσιες συγκοινωνίες υποστηρίζουν την κινητικότητα όλων των επιβατών μέσα στον αστικό ιστό. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι μιας πόλης μετακινούνται για να συναντηθούν μεταξύ τους, για να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητές τους καθώς και οι επισκέπτες της πόλης μετακινούνται για να δουν τα αξιοθέατα. Οι επιβάτες επιλέγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες επειδή είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες στο αστικό περιβάλλον, οικονομικές και ασφαλείς. Ωστόσο, παράγοντες όπως ο συνωστισμός, η περιορισμένη ψηφιοποίηση ή/και χρήση πόρων, οι ξεπερασμένοι μηχανισμοί επικοινωνίας καθώς και οι δυσκολίες να ληφθούν υπόψη ιδιαίτερες ανάγκες διαφόρων ομάδων επιβατών δύναται να προκαλέσουν μειωμένη άνεση και αίσθημα αβεβαιότητας στους επιβάτες. Να σημειωθεί επίσης ότι η πανδημία COVID-19 ενίσχυσε τη δυσπιστία και τις ανησυχίες των πολιτών αναφορικά με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Συνεπώς, η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών αποθαρρύνεται ελαχιστοποιώντας ευκαιρίες πολύτροπης κινητικότητας (multimodal mobility), εξοικονόμησης πόρων, μείωσης κυκλοφορίας καθώς και περιορίζοντας τα μελλοντικά συστήματα μεταφοράς από την ανατροφοδότηση των πολιτών. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές, οι πάροχοι μεταφορικών υπηρεσιών και οι τρίτοι φορείς αστικών συγκοινωνιών και κινητικότητας επικεντρώνονται στις ψηφιακές υπηρεσίες ταξιδίου παραλείποντας να συλλέξουν και να επεξεργαστούν αντιλήψεις πολιτών σχετικά με το αίσθημα ασφάλειας και συνεπώς, αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τα σχόλια και τις πληροφορίες που παρέχουν οι ίδιοι οι επιβάτες.

Το IMPACTS οραματίζεται ανθρωποκεντρικές δημόσιες συγκοινωνίες, όπου οι επιβάτες αισθάνονται ασφαλείς, υποστηρίζουν τους συνεπιβάτες τους και συμβάλλουν με τις επισημάνσεις σε καλύτερες και καινοτόμες υπηρεσίες μεταφοράς.

Στόχοι: Το έργο IMPACTS επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, την εφαρμογή, την πραγματική δοκιμή και την εμπορική αξιοποίηση καινοτομιών σύνδεσης μεταξύ των επιβατών καθώς και συλλογής αναφορών (issue reporting) για τις δημόσιες συγκοινωνίες και το αστικό περιβάλλον. Το IMPACTS στοχεύει σε παροχή καινοτόμων υπηρεσιών διασύνδεσης και πληροφόρησης αξιοποιώντας το επιβατικό κοινό και τις υπάρχουσες υποδομές των αστικών συγκοινωνιών. Το έργο θα εφαρμόσει πιλοτικές δοκιμές στην Κροατία και την Τουρκία με στόχο να αξιολογήσει τις υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν και να προσδιορίσει την απήχησή τους στον τρόπο μετακίνησης των επιβατών στις πόλεις. Στόχοι του IMPACTS είναι:

  • να συνδέσει τους επιβάτες σε ad-hoc κοινότητες (communities) ενισχύοντας τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και δημιουργώντας εμπιστοσύνη
  • να παρέχει τη δυνατότητα στους επιβάτες να αναφέρουν προβλήματα χρησιμοποιώντας μηχανισμούς αξιολόγησης και ενθαρρύνοντας την αλλαγή συμπεριφοράς
  • να παρέχει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές και στους παρόχους μεταφορικών υπηρεσιών να λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το αίσθημα ασφαλείας των επιβατών καθώς και να αξιοποιούν νέα κανάλια ανάδρασης και να ενημερώνονται άμεσα.
  • να προσφέρουν μια νέα προσέγγιση για τις δημόσιες συγκοινωνίες ικανή ώστε να ενισχύσει την ελκυστικότητα και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων συγκοινωνιών. Οι πιλοτικές δοκιμές θα εφαρμοστούν σε μια μεγαλούπολη της Τουρκίας και μια περιφερειακή περιοχή της Κροατίας αξιολογώντας τις υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν ώστε να αναδείξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες με δυνατότητες κλιμάκωσης σε περισσότερες πόλεις.
  • να προωθήσει τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών σε πόλεις και κοινότητες της ΕΕ και άλλων όμορων περιφερειών, συμβάλλοντας στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών κινητικότητας για τους πολίτες, στη διαχείριση της πληροφορίας από την ανάδραση των επιβατών, στη μείωση της κυκλοφορίας, στην περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα και στην καλύτερη χρήση του αστικού χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου IMPACTS.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ είναι ο επικεφαλής του Παραδοτέου 1 "Πιλοτική εφαρμογή, έρευνα και στρατηγική μάρκετινγκ". Οι στόχοι του Παραδοτέου είναι: (1) η συλλογή δεδομένων από τα ενδιαφερόμενα μέρη της Αστικής Κινητικότητας (π.χ. επιβάτες, παρόχους μεταφορικών υπηρεσιών, δημόσιες αρχές, ενώσεις, ιδρύματα κ.λπ.) καθώς και η ανάπτυξης ενός πλαισίου αξιολόγησής τους, (2) ο σχεδιασμός των πιλοτικών δοκιμών λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό περιβάλλον και τις τοπικές συνθήκες, (3) η ανάπτυξη της στρατηγικής για τη διάδοση των αποτελεσμάτων των πιλοτικών εφαρμογών αλλά και του έργου συνολικά.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Αφροδίτη Αναγνωστοπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 212 1069 828

 

 eit urban mobility logo

eu funding logo

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.