.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: GoBike
Τίτλος έργου: Ανάπτυξη και λειτουργία τεχνολογικών εφαρμογών προώθησης του ποδηλατικού τουρισμού στην ΠΚΜ
Διάρκεια: 18 μήνες (01/06/2022 – 30/11/2023)

Περιγραφή:: Ο τουρισμός αποτελεί μέσο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μιας περιοχής καθώς συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του τοπικού πληθυσμού, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην εξασφάλιση κεφαλαίων για νέες επενδύσεις και στη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη συζήτηση για τη σημασία της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. αθλητικός, πολιτιστικός, γαστρονομικός), προκειμένου να διαφοροποιηθεί το υφιστάμενο μοντέλο του μαζικού τουρισμού. Εν τούτοις, οργανωμένες δράσεις για την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού είναι ακόμη περιορισμένες. Ιδιαίτερα δημοφιλής σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι ο αθλητικός τουρισμός καθώς η νέα γενιά τουριστών επιλέγει πιο «ενεργητικές διακοπές με συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες». Πλέον αναπτυσσόμενη μορφή αθλητικού τουρισμού είναι ο ποδηλατικός τουρισμός. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), η ανάπτυξη και προώθηση αυτής της μορφής τουρισμού αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση καθώς της δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο στη νέα αγορά και να πετύχει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με ταυτόχρονη εξομάλυνση της εποχικότητας που έχει προκύψει από την υιοθέτηση του μοτίβου «ήλιος και θάλασσα». Το ελκυστικό φυσικό περιβάλλον και οι αναξιοποίητες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που διαθέτει αποτελούν σημαντικά «όπλα» για την ενίσχυση της τουριστικής της ταυτότητας και την ανάδειξή της σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό 365 μέρες το χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το έργο «Ανάπτυξη και λειτουργία τεχνολογικών εφαρμογών προώθησης του ποδηλατικού τουρισμού στην ΠΚΜ – GoBike» προτείνει την ανάπτυξη και λειτουργία ενός τεχνολογικού συστήματος διαδικτυακής πλατφόρμας και εφαρμογής (app) για έξυπνες συσκευές που θα παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης σχετικά με ποδηλατικά μονοπάτια στην περιοχή του Ολύμπου και το περιαστικό δάσος του Σεϊχ Σου στη Θεσσαλονίκη, αξιολογημένα ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας και συνοδευόμενα από πληροφορίες που σχετίζονται με περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και υπηρεσίες ποδηλατικού τουρισμού. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή της ΠΚΜ καθώς θα συμβάλλει στην προώθηση βιώσιμων μορφών τουρισμού που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, στην αύξηση εσόδων τουριστικού προϊόντος, στην τόνωση της εργασιακής απασχόλησης, στην προσέλκυση νέων κατηγοριών τουριστών και στην ισχυροποίηση της τουριστικής της ταυτότητας.

Ιστοσελίδα του έργου:https://gobike.gr

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Μαρία Μορφουλάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498454

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.